کسب آگاهی نسبت به هدفی است که مقاله دنبال می کند و هدفی که پژوهش مربوط به آن دنبال کرده است؛ بنابر این، باید قبل از آنکه خواننده از ادامه مطالعه مقاله به دلیل عدم آگاهی نسبت به هدف آن صرف نظر کند، به نحوی این پرسش را پاسخ داد در هر یک از انواع پژوهش ها، اهداف خصی دنبال می شود که آنها بر شکل گیری و چگونگی بان مسئله تاثیر می گذارد و از آن نیز تأثیر می گیرند. اهداف هر طرح پژوهشی برحسب دستاوردهای آن متفاوت ارزیابی می شود.
اهداف یک پژوهش اکتشافی می تواند کشف و توصیف و بازنمایی عرصه های ناشناخته باشد. اهداف یک پژوهش های قیاسی آزمون فرضیه های موجود و انجام تبیین و در رابطه در پژوهش های توصیفی و ذکر علت و معلول در پژوهش های آزمایشی است.
یکی از عوامل مؤثر بر تعیین هدف پژوهش این است که پژوهشگر با خود بیندیشد که پس از پایان پژوهش راجع به چه چیزی گزارش خواهد داد. این نتیجه گیری او می تواند از نوع پژوهش او سرچشمه گیرد. اگر پژوهش از نوع بنیادین است، به طور قطع هدف اصلی کمک به توسعه، شناخت و پاسخ به کنجکاویها در حوزه خاصی خواهد بود؛ اما اگر پژوهش از نوع کاربردی باشد هدف می تواند ارائه راهکارها و راهبردهایی جهت تغيير، اصلاح با بهبود وضعیت موجود باشد.