اساسا کارهای تحقیقاتی به چهار دسته کلی بنیادی، تظری، کاربردی و عملی دسته بندی می کنند.
تحقیقات بنیادی (پایه ای) (Basic Research) :تحقیقات بنیادی به کشف قوانین و اصول علمی می پردازد و در صدد توسعه مجموعه دانسته های موجود درباره اصول و قوانین علمی است.
ممکن است یک پژوهش بنیادی در زمانی که انجام میشود کاربرد عینی و مشخصی نداشته باشد اما در دراز مدت مبنایی برای توسعه دانایی و انجام سایر پژوهش ها خواهد بود. هدف این نوع تحقیق ایجاد نظریه از طریق کشف اصول یا قواعد کلی است و توجهی به کاربرد عملی یافته ندارد، نتایج این گونه تحقیق اغلب مجرد و کلی است. هدف از این نوع تحقیق بیشتر نظریه پردازی است. از جمله مشخصات تحقیقات پایه ای می توان به موارد زیر اشاره کرد.
کسب شناختهای کلی ، ثبت و ضبط جامع ، وقت گیر بودن برای کشف مجهول، زمان طولانی نیاز است). . هزینه بر بودن (نیاز به منابع مالی زیاد دارد). . معمولا بوسیله مراکز علمی و دانشگاهی انجام می شود تحقیقات بنیادی خود بر دو نوع تجربی و نظری است.
در تحقیقات بنیادی تجربی، داده ها و اطلاعات اولیه با استفاده از روش های آزمایش، مشاهده، مصاحبه و ... گردآوری شده و از طریق روش های آماری مورد تجزیه تحلیل قرار می گیرد.
در تحقیقات بنیادی نظری، اطلاعات و مواد اولیه تحلیل به روش کتابخانه ی گردآوری شده و سپس بهروش های مختلف استدلال مورد تجزیه و تحلیل عقلانی قرار گرفته و نتیجه گیری می شود. تحقيقات نظری بدلیل ماهیت تئوریک پژوهش مطالعه در سطح نظری و تئوریست.