هر فرد انسانی باید درک کند که کار یک ویژگی انسانی است که علاوه بر رفع نیازهای مادی به حفظ و تحکیم هویت و باروری استعدادها کمک می کند. در این صورت نسبت به انتخاب شغل حساس شده و تأخیر را کنار گذاشته و با سرعت و جدیت به بررسی ویژگی های فردی و شغلی و تطابق آنها با یکدیگر و انتخاب شغل دست میزند.

همانطور که تأخیر در انتخاب شغل جایز نیست تعجيل موجب روی آوردن به شکلی می شود که نقاط مشترک چندانی با فرد ندارد. در این صورت پس از گذشت مدتی فرد شاغل احساس افسردگی، اتلاف وقت و سرخوردگی می کند. اجتناب از تعجیل وظیفه دیگر مشاور علی است.

پس از ایجاد آگاهی نسبت به اهمیت انتخاب شغل مشاور به سنجش و ارزیابی تواناییهای عمومی ها و توانایی های اختصاصیل مراجع اقدام می کند تا براساس نتایج به دست آمده در مراحل بعدی پیشنهاداتی ارائه شود آشنا ساختن مراجعین با ویژگیهای شعلی به خصوص ویژگی هایی که بر سبک زندگی افراد تأثیر می گذارد از دیگر وظایف مشاوره شغلی است.

ویژگی های بعضی مشاغل با سبک زندگی انسان مرتبط است. به عنوان مثال نگهبان شب بودن نیاز به تحمل بیداری در شب و خواب در روز است. فردی که نتواند با چنین ویژگی هایی هماهنگ شود مناسب این شغل نخواهد بود و یا پیشدی پزشکی نیازمند آماده بودن جهت خدمت رسانی در هر ساعت از شبانه روز است. ارائه اطلاعات شغلی یا آموزش راه های دستیابی به اطلاعات شغلی توسط مشاورین انجام می گیرد.

دایرة المعارف های شعلی نشریات تخصصی، آیین نامه ها و بخشنامه های اداری مرتبط با مشاغل از جمله آیین نامه ها سازمان امور اداری و استخدامی از منابع مهم شغلی محسوب می شوند. علاوه بر استفاده از منابع انتشار یافته مراجعه حضوری به مؤسسات و نهادهایی که شاغلین در آن جا فعالیت می کنند با مراجعه به مراکزی که متصدی استخدام افراد در مشاغل مختلف هستند یا با ارسال نامه ای به مسئولین ادارات و سازمان ها می توان اطلاعات ارزشمندی به دست آورد.

همچنین در صورت هماهنگی با مسئولین می توان برنامه هایی به منظور بازدید فردی یا گروهی از مکان هایی که افراد در آنها مشغول انجام وظیفه هستند ترتیب داد. در این صورت داوطلبین مشاغل مراجعین به مشاور شغلی) می توانند مستقیم و عینی با محیطهای کاری، فضای فیزیکی و فضای روانی شعل آشنا شوند. این فعالیت به ایجاد تصویر واقعی از شغل در دهان مشاور کمک می کند.