در روش تحقیق و پروپوزال نویسی روانشناسی و رشته مشاوره و راهنمایی موارد زیادی مطرح شده است که کمک می کند تا دانشجویان بتوانند از یک روند موفقیت آمیز در پژوهش برخوردار شوند و کارهای خودشان را بدون دغدغه آنچنانی انجام دهند.

روش تحقیق حوزه ای گسترده است. مقدمه، بیان مسئله ، تدوین فرضیه و... گاهی اوقات یک فرضیه ممکن است مورد تأیید قرار نگیرد اگرچه منطق و نظریه ای که فرضیه بر آنها مبتنی است صحیح باشند. غالبا علت این امر طرح تحقیق ضعیف است. در مواقع دیگر، علت این است که موضوع مورد نظر بسیار پیچیده تر از آن است که پیش تر تصور می شد. به هنگام مطالعه یک موضوع، روان شناسان به دنبال پاسخهای ساده و بسیط اند. متأسفانه، اکثر موقعیتهای زندگی بسیط نیستند. مثلا روان شناسان سالها برای شناخت پرخاشگری و خشونت کوشیده اند. آنها نظریه های متعددی را در مورد علت خشونت افراد مطرح کرده اند: وراثت، ناهنجاریهای مغزی، یادگیری و ناکامی، که البته این تعداد به عنوان نمونه نام برده شد. برخی از پژوهشها این علل را تأیید می کنند، اما برخی نیز آنها را تأیید نمی کنند. چرا بین نتایج پژوهشها همخوانی وجود ندارد؟ چون هیچ نظریه ای به تنهایی پاسخ گوی این سؤال نیست. هر یک از این نظریه ها خشونت را در افراد معین و شرایط مشخصی تبیین می کند. به علاوه، رفتار خشونت آمیز ممکن است ناشی از ترکیب و انباشت چندین عامل باشد که هر یک از آنها به تنهایی به خشونت نمی انجامد.

حال برای رسیدن به چنین روحیه ای باید دانشجویان ارشد و دکتری روانشناسی و مشاوره و راهنمایی بتوانند از تخصص های لازم برخوردار شوند و با تمرین و ممارست زیاد بتوانند دریچه پژوهش را به روی خودشان باز نمایند.